Yemekte Denge

Sabri Ülker Gıda Vakfı Enstitüsü

Proje Web Sitesi

www.yemektedenge.org

Projenin Amacı:  Temel eğitim çağındaki çocukların fizyolojik ve psikolojik açıdan kaliteli ve uzun bir yaşam sürdürmeleri için yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı  geliştirmelerine katkı sunmaktır.

Projenin Hedef Kitlesi: Okul öncesi,  ilkokul ve ortaokul öğrencileri

Proje İçeriği: Proje faaliyetleri 10 ilde (Antalya, Aydın, Erzurum, Kayseri, Kahramanmaraş, Sinop Gaziantep, İzmir, İstanbul, Trabzon) toplam 500 okulda yürütülmektedir. Yemekte Denge Eğitim Projesi’nin içeriğinde çocukların yeterli ve dengeli beslenmeyi eğlenerek öğrenebileceği sunumlar, alıştırmalar, web tabanlı oyunlar, kartlar, posterler yer almaktadır.

Proje Uygulamaları:  2015 – 2016 yılına kadar 2, 3 ve 4. sınıf düzeyindeki eğitim materyallerine 2016-2017 eğitim öğretim yılında projenin devam ettiği pilot okullarda okul öncesi ve 1. sınıflar da eklenmiştir. Yenilenen eğitim materyalleri tüm öğretmenlere sınıf düzeyinde gönderilmiştir. Yemekte Denge Eğitim Projesi’ne katılan tüm sınıflar için öğretmenlere sunulan materyaller; öğretmen el kitabı, posterler (Türkiye ve Dünya Haritası, Sağlıklı Beslenme Tabağı, Sağlıklı Beslenme Tabağı Besin Grupları, Yemeğin İçinde Ne Var, Sağlıklı ve Güçlü Kemiklerim), besin kartları ( Türkiye kartları, Dünya kartları, Besin Grubu Kartları), sunumlar (Sağlıklı Beslenme Tabağı, Temizlik Hijyen ve Gıda Güvenliği, Neden Bol Sıvı Almamız Gerekiyor, Neden Dişlerimize İyi Bakmamız Gerekiyor, Neden Aktif Olmamız Gerekir), aktivite kitapları (Sınıf düzeylerine uygun olarak Bilmece, Bulmaca, Boyama Kitapları),etkinlik sayfaları (Aktif Yaşıyorum, Aktivite Günlüğüm, Besin Günlüğüm, Dişlerimi Fırçalıyorum, Haftada Bir Öğünüm, İskelet ve Kas Sistemi, Ne Kadar Su İçiyorum, Benim Hikâyem) Warner Bros ile yapılan iş birliği ile Looney Tunes’un sevilen karakterlerinden Bugs Bunny, Tweety, Sylvester, DaffyDuck ve Tazmanya Canavarı’nın yer aldığı çizgi filmler yeterli ve dengeli beslenme yanında; fiziksel aktivite, gıda güvenliği, diş fırçalama ve hijyen konularında da öğretici olması hedeflenmektedir. Söz konusu filmlerin daha çok kitleye ulaşması bakımından Bakanlığımızın “Eğitim Bilişim Ağı”na başvuruda bulunulmuştur. Yemekte Denge Eğitim Projesine ait “Lüp Lüp Yememeli” filmi hazırlanmış, kamu spotu olarak RTÜK kararı ile ulusal kanallarda yayınlanması sağlanmıştır.

Çocukların, öğretmenlerin ve ebeveynlerin takip edebilecekleri proje ile ilgili tüm materyallerin, oyunların ve duyuruların yer aldığı www.yemektedenge.org ve www.yemektedenge.com web siteleri hazırlanmış ve kullanıma sunulmuştur. Öğrencilere yönelik resim yarışması ile öğretmenlere yönelik iyi uygulamalar yarışmaları yapılmaktadır.

dgdemirkaya@meb.gov.tr

Cemal TINKILIÇ