T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAKARYA / HENDEK - Kazımiye Cumhuriyet Ortaokulu

Sağlıklı Adımlar Projesi

PROJE BİLGİ FORMU

PROJE ADI

Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Nestle A.Ş Arasında

Beslenme Eğitimi Programı İş Birliği Protokolü

PROJE SÜRESİ

2016-2019

PROJE BÜTÇESİ

 -

PROJENİN KAYNAĞI

Özel Sektör Destekli

PAYDAŞLAR

Türkiye Nestle A.Ş 

PROJE WEB SİTESİ

www.saglikliadimlarprojesi.com.


                                               

PROJENİN AMACI: Proje ile ilkokulların 3. sınıf öğrencilerinin, öğretmenlerinin ve velilerinin doğru beslenme ve fiziksel aktivite konusundaki farkındalıklarını geliştirmek, eğitimler yoluyla hedef kitlelere dengeli beslenme bilinci kazandırmak amaçlanmıştır. 

 

PROJENİN HEDEF KİTLESİ: İlkokulların 3. sınıf öğrencileridir.

 

PROJE İÇERİĞİ: İlkokul 3´üncü sınıf  Hayat Bilgisi ile Oyun ve Fiziki Etkinlikler derslerinin kazanımlarını destekleyecek şekilde geliştirilen Beslenebilirim projesinde, ders içeriklerine ek olarak, sınıf içi uygulamalarla zincirleme bir davranış ve tutum değişikliği yaratabilmek için öğretmenlerin öğrenci ve velilerini, öğrencilerin de velilerini etkilemesi için araç ve yöntemler sunulmuştur. Beslenebilirim, çocuklarımızın gelişimlerinin erken döneminde sağlıklı beslenme bilinci kazanmasını, gelecekte sağlıklı nesillerin yetişmesini ve çocuklarımızın sağlıklı beslenme sayesinde çeşitli hastalıklardan korunmasını amaçlamaktadır.

 

PROJE UYGULAMALARI: Projenin pilot uygulamaları 13 ilde (Adana, Ankara, Bursa, Bolu, Eskişehir, Hatay, İstanbul, Konya, Mersin, Muğla, Ordu, Tunceli ve Şanlıurfa)  toplam 66 ilkokulda yürütülmektedir. Proje kapsamında geliştirilen yeterli ve dengeli beslenme bilgisine ilişkin kapsamlı destekleyici materyaller ve etkinliklerle gelişimin erken döneminde kazandırılan sağlıklı beslenme bilinci, sağlıklı nesillerin yetişmesine ve çeşitli hastalıklardan korunmasına katkıda bulunmaktadır. Yüz yüze görüşmeler, mektuplar, projenin web sitesinde yer alan iletişim formu gibi araçlarla öğretmenlerden ve velilerden elde edilen geribildirimler, öğrencilerin yakın çevrelerinde yeterli ve dengeli beslenmeye ilişkin eksik ve yanlış bilgileri fark ettiğini, özellikle ebeveynlerinin ya da kendileri için rol model olabilecek kişilerin davranışlarını gözlemleyerek yönlendirdiklerini ortaya koymaktadır. Çocukların ailelerini olumlu yönde etkilemelerini sağlamak amacıyla geliştirilen Aileme Mektup, Beslenebilirim Çarkı gibi proje araçları sayesinde, yetişkinlerin de bu konuda farkındalık kazanmasına ve olumlu davranış değişikliği yaşamalarına katkıda bulunulmaktadır. Gerek veli eğitim toplantısı, gerek öğrencilerin ailelerine ulaştırdıkları mektuplar, gerekse velilerin dâhil olduğu proje uygulamaları sayesinde, ailelerin ve çocuklarının yeterli ve dengeli beslenmesi için yeme-içme alışkanlıklarını takip etme konusunda girişimci olmaları gerektiğiyle ilgili farkındalıkları artmaktadır. Projenin uygulanmasında büyük rol üstlenen öğretmenler, velileri proje uygulamalarına dâhil ederek, okul-öğrenci-aile arasında etkileşim kurulmasını sağlamaktadır. Öğrenci Kitabı, Eğitici Kılavuzu, Öğrenci Etkinlik Kartları, Beslenebilirim Çarkı, Aileme Mektup, Veli Bilgilendirme Sunumu, Veli Bilgilendirme Mektubu, Ölçme ve Değerlendirme Araçları, Beslenebilirim Panosu ve Posterleri ile hikaye kitabı setleri, oyun setleri gibi materyaller, eğitimin bütünsel ve ilgili tüm hedef grupları kapsayan bir yaklaşımla yürütülmesini sağlamaktadır. Böylece bu projeye dâhil olan okulda öğrenci, veli ve öğretmen etkileşiminin, öğrencinin yeterli ve dengeli beslenmesi konusunda da işlemesi sağlanmaktadır.

 

 

Marmara Üniversitesi’nden uzman akademisyenlerin proje özelinde geliştirdiği, beslenme ve fiziksel aktivite bağını pekiştirmek amacıyla Oyun ve Fiziki Etkinlikler Dersi ile serbest zamanlarda da oynanabilecek eğlenceli ve bilgilendirici bir oyun olan «Sağlıklı Adımlar Oyunu» içerik, tasarım ve üretim aşamalarının ardından 2016-2017 uygulama döneminde  yer alan okulların tüm 3. sınıf şubelerine gönderilmiştir. Ayrıca, okulların genel kullanımı için her okul idaresine de ek 1’er adet ek  teslim edilmiştir.

 

 

 

 

 

PROJE İLE İLGİLİ DOKÜMANLAR:

                24-08-2016 24-08-201605-09-201724-08-201624-08-201624-08-2016

 

 

PROJE  YÜRÜTME EKİBİ

ADI SOYADI

GÖREVİ

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Telefon

e-posta

Didem DEMİRKAYA

Proje Sorumlusu

413 27 22

tegm_projeler@meb.gov.tr

Cemal TINKILIÇ

Proje Eş Sorumlusu

413 15 99

tegm_projeler@meb.gov.tr

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.12.2017 - Güncelleme: 14.12.2017 04:40 - Görüntülenme: 652
Kaynak: http://tegm.meb.gov.tr/www/saglikli-adimlar-projesi/icerik/368
  Beğen | 0  kişi beğendi